Home > Podcasts > Podcast 4 – Tevredenheid

Tevredenheid is te vinden in de verwondering over de kleine dingen van het leven. Een voorbeeld is mijn dochtertje van 1 jaar, ik raak vaak ontsteld van haar. Terwijl ze in haar kinderstoeltje zit kijkt ze omhoog. Ze kijkt naar het geritsel van de bladeren van de bomen, ze luistert naar de fluitende vogels in de lucht. En als ik haar vanaf mijn schoot op de grond zet in het gras kruipt ze als eerste naar de fel gekleurde gele bloemen in de wei. Ze vind ze fascinerend, indrukwekkend, prachtig.

En ik?…ik aanschouw haar tevredenheid, haar verwondering over de schepping. Zo ontvang ik lessen van mijn kleine babydochter.

In de afgelopen periode heb ik erg van de natuur genoten. Met mij, waren er veel anderen mensen die de natuur ingingen. En genoten van een fietstocht of wandeling. En wat je vaak hoorde zeggen was “Deze tijd, het is best fijn, Een lege agenda, geen planning. We worden bewust stil gezet”

Het hart van ons is onrustig, we willen zoveel. Al onze tijd laten we opvullen, en de regie over je eigen agenda is vaak ver te zoeken. Hebben we een zinvolle tijdsbesteding? Hebben we in die drukke agenda ook pauzes ingelast? Tijd gereserveerd voor God?

In gedachten ga ik terug naar het Zuid Amerikaanse land waar wij wonen en werken. Daar  zie ik vaak mensen die op het platteland wonen, voor hun huis zitten, zomaar voor zich uit starend, kijkend naar wat er op de weg voor hun huis te zien is en voorbij komt. Ze kunnen soms uren in alle rust zomaar kijken naar in onzen ogen onbetekenende dingen. Het leven is simpel, eenvoudig. De mensen hoeven en hebben niet veel. Ze hebben de rust, om momenten niets te doen. En ze leven bij de dag. Ze stralen tevredenheid uit.

Som heb ik best weleens mijn zorg over onze kinderen die nu opgroeien. Wat geven we ze mee? Hoe richten we ons leven in? Wat zijn de gesprekken aan de keukentafel? Gaat het veel over geld en goed? Zijn we alsmaar aan het vergelijken, kijkend naar wie het beter heeft? Krijgen onze kinderen de indruk dat het gras bij de buurman altijd groener is?

Onrustig is ons hart totdat het rust vindt in U. Misschien heb je deze uitdrukking weleens gehoord. Hij kwam van Augustinus, een bekende kerkvader.

Heb je in deze afgelopen tijd het boek “De Bijbel“ gelezen? Het boek waar God door spreekt en richting geeft voor je leven? En heb je die rust in God zoals Augustinus schrijft al gevonden?

Weet je wat er in dat prachtige boek “Bijbel” staat? In het bijbelboek Mattheus hoofdstuk 6 staat.

Wat zijt gij bezorgd voor de kleding? Aanmerkt de lelien des velds, hoe zij wassen; zij arbeiden niet, en spinnen niet;

Jezus wil als het ware zeggen: Waarom maak jij je zo druk hoe je eruit ziet? De lelie, is een prachtige bloem, daar zorg ik toch ook voor? Wat heeft die bloem eraan gedaan dat hij zo mooi is? Je mag bij de dag leven.  En de regie in Handen geven van de Grote Schepper van hemel en aarde

Daarom zeg Ik u: Zijt niet bezorgd voor uw leven, wat gij eten, en wat gij drinken zult; noch voor uw lichaam, waarmede gij u kleden zult; is het leven niet meer dan het voedsel, en het lichaam dan de kleding?

Waarom maak je, je toch zo druk om de dingen van het leven? Ik geef je genoeg, In mattheus 6 staat  Maar zoekt eerst het Koninkrijk Gods en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u toegeworpen worden.

Leef bij de dag. En laat je Leiden door Zijn Woord de bijbel. Dan zal er een diepe vrede en vreugde in je leven zijn. Dan wordt het onrustige hart rustig in God alleen.