Home > Waarom leef ik?

Inhoud

Wat is voor u belangrijk in het leven?

Waar leeft u voor? Welke doelen streeft u na? Misschien is dat uw studie of carrière waarmee u aanzien hoopt te krijgen of een belangrijke positie wilt bereiken. Misschien heeft u een bedrijf, en steekt u daar veel tijd en energie in, in de hoop dat het verder groeit en verbeterd. Misschien is dat uw gezin of zijn het uw familieleden of kinderen die het belangrijkste voor u zijn. Of uw vrienden.

Wat geeft u levensvreugde? Waar geniet u van? Wat maakt u gelukkig? Een goed boek? Lekker eten? De vakantie wellicht, waar u lang naar hebt uitgekeken? Uw huis, uw nieuwe auto, uw nieuwe baan? Stappen met vrienden? Is het uw geld waar u hard voor werkt en waar u van hoopt te gaan genieten? Is het de aandacht die u krijgt, op wat voor manier dan ook?

Of misschien heeft het leven u zodanig teleurgesteld, dat u denkt: Voor mij is er weinig meer belangrijk. Mijn leven is meer óverleven. Het leven stelt voor mij niet veel meer voor.

Ik hoop niet dat dat zo is, maar het kan wel zo zijn. En dan raad ik u zeer aan door te lezen. Want ook voor u is er de mogelijkheid om werkelijk gelukkig te worden.

Wij weten allemaal dat ten diepste elk mens een verlangen heeft om gelukkig te zijn. Maar we weten ook allemaal dat er steeds weer nieuwe ‘genietmomenten’ nodig zijn om ons gelukkig te voelen. Dat maakt ons onrustig. Het verlangen naar geluk maakt ons onverzadigbaar. Dat komt omdat de jacht-naar-geluk altijd door blijft gaan en uiteindelijk nooit helemaal verzadigen kan. Geluk is tijdelijk en vluchtig.

Ga maar na: Uw bedrijf zal ooit een keer worden afgetroefd door een concurrent. De gemiddelde levensduur van een bedrijf is slechts 15 jaar. De vooraanstaande positie die u nu misschien heeft op uw werk zal een keer worden ingenomen door een ander, een net iets ambitieuzere, intelligentere of jongere collega. Uw nieuwe interieur, huis, kleding of auto zijn binnen onafzienbare tijd gedateerd. Uw lang verwachte pensioen komt misschien wel nooit, of wordt verstoord door lichamelijke gebreken of ziekte. Alles wat nu nieuw is, wordt oud en verslijt. Uw uiterlijk waar u nu misschien veel tijd en aandacht aan besteedt en waardoor u aandacht krijgt, zal aangetast worden door ouderdom. Het geld dat u nu bezit, zal op een dag van iemand anders zijn. En uiteindelijk komt het onafwendbare moment dat het leven eindigt in de dood.

Zijn er wel eens momenten in uw wellicht drukke bestaan dat u denkt: Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? Welk doel dient mijn leven?

Doelloos?

Er zijn mensen die zeggen: Het leven heeft helemaal geen doel. We zijn hier op aarde als resultaat van een keten van toevalligheden. Door een samenloop van omstandigheden. Zij zeggen: Probeer elke dag zo veel mogelijk te genieten, want voor je het weet is het leven voorbij. Geniet van het leven, het duurt maar even. Haal eruit wat erin zit!

Maar stel dat het leven nu wél een doel heeft? Dan is het zeer de moeite waard om te weten te komen wat dat dan is, toch? Kijk, de kans dat wij hier op aarde inderdaad ‘toevallig’ zijn ontstaan, is wetenschappelijk gezien nihil. Daarvoor zit de wereld, het heelal, de natuur en ons menselijk bestaan te complex in elkaar. Zo complex, dat zelfs zeer intelligente wetenschappers lang niet alles begrijpen en kunnen verklaren.

Het is dus belangrijk om onder ogen te zien dat het leven waarschijnlijk wél een doel heeft. Dat iemand ons heeft gemaakt met een bedoeling. Als dat het geval is, dan is het dus zondermeer van belang te weten Wie dat is en welk doel Hij met ons heeft. Want als wij niet weten waarvoor we zijn gemaakt, missen we het doel van ons leven.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle Nederlanders (53%) gelooft in leven ná de dood. Stel dat ons leven hier op aarde een voorbereiding is op wat er nog komen gaat ná dit leven. Dan is het dus heel belangrijk om te weten hoe u zich moet voorbereiden. Anders zou het zomaar kunnen gebeuren dat u onvoorbereid bent voor datgene dat nog komt ná dit leven. Welke gevolgen heeft dat dan?

Ik daag u daarom uit om door te lezen en te ontdekken dat het wel degelijk mogelijk is om te weten Wie Diegene is die ons met een doel op aarde heeft geplaatst en wát dat doel dan is. Niet alleen om de Waarheid te leren kennen, maar ook omdat de kennis van die Waarheid u werkelijk vrij en werkelijk gelukkig kan maken. Er is niets anders in de wereld dat dat op zo’n wijze en in zo’n mate kan doen dan God. De God die Zichzelf in de Bijbel presenteert als uw maker. Degene die ons hier op de aarde heeft gezet met een doel.

Lees verder: Wie is God?